Lähtölaukaus

 "Anna ukko unkertasi,
miesväki voimaasi
vastuksija voittamaan,
kalmova kaijottamaan!"

Suomen Kansan Vanhat Runot, XII1, 3769, Pohjois-Pohjanmaa 


Suomalainen kansanperinne määrittyy monesti Kalevalan ja Kantelettaren kautta. Kumpaankin on koottu valtaisat määrät runoja Itä-Suomesta, sekä hieman ongelmallisesti lähisukukieltenkin, kuten mm. karjalan ja inkeroisen puhuma-alueelta. Mutta samalla on miltei kokonaan toinen puoli maata unohdettu: Länsi-Suomi (Satakunta, Varsinais-Suomi, Häme, Uusimaa, Keski-Suomi, Pohjanmaa).

No okei, Pohjanmaalta kerättyjä runoja on ollut myös rakennusaineena Kalevalassa ja tunnetuimmat länsisuomalaiset runot (Ritvalan helkavirret, Elinan surma, Piispa Henrikin surmavirsi) on julkaistu Kantelettaressa. Mutta siinä ne sitten melkein ovatkin. Muuten on länsisuomalainen runoperinne jäänyt lähes täysin unhoon. 

Tämä on erikoista, sillä juuri Länsi-Suomessa on Suomen nykyisen valtion pohja rakennettu. Alun pitäen Suomi-nimellä tarkoitettiin nimenomaan Varsinais-Suomea. Ruotsin vallan aikana syntyneet Suomen valtion kulmakivet muurattiin nimenomaan Länsi-Suomeen. Suomen asukkaista 83% elää Länsi-Suomessa. Historiatonta ja kulttuuritonta tämä alue ei ole ollut. 

Ja siltikin, historiallisen Länsi-Suomen alueelta on kerätty yli 27000 kansanrunoa. Alueella on paljon kansantarinoita, voimapaikkoja ja runsaasti kulttuuriperintöä. Enemmän kuin mitä luullaan. 

Tehtäväni on löytää länsisuomalainen sielu. Kirjaan matkojani ja tutkimuksiani tähän blogiin, jotta ne ovat ihmisten luettavissa, ja jotta moni muukin voisi saada niistä innoitusta. Haluan nostattaa tunnettuutta länsisuomalaisista perinteistä, sekä samalla nostattaa myös aitoa ylpeyttä länsisuomalaisista juurista, sekä länsisuomalaisten itsetuntoa.

Sillä juurettomuus on pahinta. Juurettomuus ajaa kulttuurilliseen omimiseen, yhdysvalloittumiseen sekä rasismiin.

Samalla blogissa kerron kaikkea muutakin itsestäni, työstäni ja harrastuksistani, mielenkiintoni kohteista. Ne linkittyvät kaikki missiooni ja tarkoitukseeni. Sillä matkani länsisuomalaiseen sielunmaisemaan on samalla matka omille juurilleni, sekä omaan mieleeni. Ei näitä asioita voi erottaa toisistaan. 

Odysseiani, ristiretkeni, Graalin etsintäni käynnistyy sieltä, mistä kaikki alkoi vajaat 42 vuotta sitten: synnyinkaupungistani Raumalta.

Pyydän Ukolta väkeä ja voimaa, tukea ja luonteenlujuutta elämäntehtävälleni, Orfeuksen soitolleni.  
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauma, 3.1. - 5.1.2023